logo-aegislogo-aegislogo-aegislogo-aegis
  • Αρχική
  • ΑΙΓΙΣ
  • Δικαιούχοι
  • Νέα Εκδηλώσεις
  • Σεμινάρια
  • Ενέργειες – Δραστηριότητες
  • Συνοδευτικό Υλικό
  • Επικοινωνία
«European Researchers’ Night»
December 5, 2019
ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΑΙΓΙΣ 1 ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
December 5, 2019
Published by Aegis at December 5, 2019
Categories
  • Uncategorized
Tags

Το πρόγραμμα αξιολόγησης κινδύνων της Κυπριακής Δημοκρατίας άρχισε να υλοποιείται από το 2012 υπό το πρίσμα της Απόφασης του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου 1313/2013/ΕΕ σε σχέση με την αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Το Άρθρο 6(α) της Απόφασης προβλέπει τα ακόλουθα: Για την προώθηση μιας παραγωγικής και συνεκτικής προσέγγισης σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για την αντιμετώπιση καταστροφών, με την ανταλλαγή μη-διαβαθμισμένων πληροφοριών, και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μέσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τα Κράτη Μέλη θα υλοποιήσουν εκτιμήσεις κινδύνου σε εθνικό ή κατάλληλο υπο-εθνικό επίπεδο και θα θέσουν στην διάθεση της Επιτροπής μια σύνοψη των σχετικών στοιχείων μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2015 και κάθε τρία χρόνια από κει και πέρα.

Η Πολιτική Άμυνα είναι η αρμόδια αρχή για την Εθνική Εκτίμηση Κινδύνων στην Κύπρο και η ετοιμασία εκθέσεων Εθνικής Εκτίμησης Κινδύνων πλέον συνιστά θεσμική υποχρέωση για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Για τους σκοπούς της κατάθεσης εκθέσεων από τα Κράτη Μέλη, η Επιτροπή κατάρτισε κατευθυντήριες γραμμές, προκειμένου να προσφέρει στα Κράτη Μέλη μια πρότυπη μεθοδολογία για τον καταρτισμό της εθνικής αξιολόγησης κινδύνων, η οποία συνάδει με τη σχετική σειρά διεθνών προτύπων ISO 31000.

Οι πρώτες εκθέσεις προς την Επιτροπή κατατέθηκαν το 2015 και περιλάμβαναν κινδύνους από την κλιματική αλλαγή. Περιλάμβαναν, επίσης, διακριτούς φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους όπως είναι ο σεισμός, το τσουνάμι, η θαλάσσια ρύπανση και οι κυβερνο-κίνδυνοι. Οι πρώτες αυτές αξιολογήσεις έγιναν σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο είχε τη δική του ευρωπαϊκή θεσμική υποχρέωση για αξιολόγηση κινδύνων από την κλιματική αλλαγή. Στο ίδιο πλαίσιο η Πολιτική Άμυνα φιλοξένησε στην Κύπρο Ολλανδή εμπειρογνώμονα με βάση ένα πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειρογνωμόνων.

Η πιο πρόσφατη έκθεση για την Εθνική Εκτίμηση Κινδύνων κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του 2018 και βρίσκεται αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολιτικής Άμυνας. Σε αυτήν περιλήφθηκαν οι ακόλουθοι κίνδυνοι:

  • Σεισμός
  • Τσουνάμι
  • Πλημμύρες
  • Λειψυδρία
  • Τεχνολογικά ατυχήματα
  • Δασικές πυρκαγιές
  • Άνοδος στάθμης θάλασσας
  • Θαλάσσια ρύπανση

Η έκθεση αυτή έχει ενταχθεί στη Δράση «ΑΙΓΙΣ» – Ανάπτυξη Διασυνοριακού Ολοκληρωμένου Καινοτόμου Ευφυούς Συστήματος Διαχείρισης Πόρων, Λήψης Αποφάσεων και Εκπαίδευσης στην Αντιμετώπισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών και Ανθρωπογενών και Κοινωνικών Κρίσεων.

Ως εκ τούτου συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύνθετες/συμπίπτουσες κρίσεις

Η αξιολόγηση κινδύνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις κρατικές Υπηρεσίες για τους σχεδιασμούς τους, από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ερευνητές και το ευρύ κοινό. Ως παράδειγμα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά τις επόμενες δεκαετίες ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με μαρίνες και λιμάνια, παραθαλάσσιες αναπτύξεις και πώληση γης.

Η επόμενη έκθεση για την αξιολόγηση κινδύνων θα υποβληθεί στην Επιτροπή το 2020. Η μορφή που θα λάβει συζητείται σε Ομάδες Εργασίας Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής.

Μπορείτε να βρείτε αυτούσια την έκθεση στον σύνδεσμο http://www.moi.gov.cy/moi/cd/cd.nsf/All/35108994CA7C0EB4C22584340021A2E6

Share
0
Aegis
Aegis

Related posts

November 30, 2020

3ο Newsletter


Read more
December 5, 2019

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΥΦΥΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ (Ε.ΣΥ.ΛΑ.)


Read more
December 5, 2019

ΕΥΦΥΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΡΩΝ, ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ


Read more

Comments are closed.

Περιγραφή πράξης

Το έργο ΑΙΓΙΣ αποσκοπεί στην ενίσχυση της επάρκειας και της διοικητικής ικανότητας των αρμόδιων αρχών πολιτικής προστασίας των συμμετεχουσών περιοχών της Ελλάδας και της Κύπρου για την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και κρίσεων, μέσα από την πιλοτική σχεδίαση και ανάπτυξη ενός διασυνοριακού ολοκληρωμένου καινοτόμου ευφυούς συστήματος διαχείρισης πόρων, λήψης αποφάσεων και εκπαίδευσης.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ιστοσελίδα Προγράμματος
Ιστοσελίδα Περιφερειακής Πολιτικής ΕΕ

Νέα

Η δημιουργία της ιστοσελίδας Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ονόματος του δικαιούχου και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατοπτρίζει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των συμμετεχουσών χωρών και της διαχειριστικής αρχής.

Online επισκέπτες

2 Χρήστες Online

Συνολικοί επισκέπτες

0017223
© 2018 Aegis Project. All Rights Reserved.